Liofilizacja

Liofilizacja jest procesem składającym się z trzech etapów: zamrażania, sublimacji i desorpcji, polegającym na usunięciu rozpuszczalnika z zamrażanego materiału na drodze sublimacji. Dzięki temu, że proces ten prowadzony jest w niskiej temperaturze, zachowywane są wszystkie właściwości chemiczne produktu. Proces liofilizacji
znajduje szerokie zastosowanie w utrwalaniu materiałów biologicznych, m.in.: bakterii, grzybów, ludzkich tkanek i osocza krwi, pomimo, że jest czasochłonny i wiąże się
ze stosunkowo wysokimi kosztami. Wykorzystywany jest również w produkcji  antybiotyków, szczepionek oraz suszonej żywności. Liofilizacja znalazła zastosowanie w konserwacji zabytków archeologicznych, takich jak skóra, mokre drewno, tkanina czy papier.

Liofilizacja – zalety

Liofilizacja posiada wiele korzyści – pierwszą z nich jest usuwanie bakterii czy grzybów powodujących szybkie psucie się żywności. Liofilizowana żywność zachowuje swój smak, kształt, aromat, barwę oraz aktywność biologiczną – poprzez próżniowe pakowanie oraz usunięcie wody z produktu, żywność liofilizowana jest lekka i zajmuje mało miejsca. Dzięki temu może być używana chociażby podczas podróży. Szacuje się, że waga produktu po liofilizacji to 10% wagi właściwej. Bardzo ważną zaletą liofilizacji jest zachowanie wartości odżywczych produktów. Dzięki temu produkt przetworzony w ten sposób nie traci swoich właściwości. Kolejną zaletą jest zachowywanie w liofilizowanych produktach witamin.

Scroll to Top